The Academic Events Group, 5th Cyprus International Conference on Educational Research,

Font Size: 
OKULÖNCESİ FEN EĞİTİMİNDEANALOJİ YÖNTEMİ VE ANALOJİNİN OKUL ÖNCESI EĞITIM PROGRAMLARINDA YER ALMA DÜZEYI
hakan şahin

Last modified: 2016-03-08

Abstract


Problem Durumu: Okulöncesi dönemdeki çocuklar meraklı, araştırıcı, sonuç çıkarmaya yönelik hayal güçlerini kullanan sık soru soran ve sorularının yanıtlanmasında ısrarcı olan varlıklardır. Bu nedenle bu çocukların bu yöndeki gelişimlerini destekleyebilmek, merakını giderebilmek ve öğrenmelerine fırsatlar yaratmak için uygun ortamlar hazırlamak önemlidir. Çocukların yaratıcı ve bilimsel düşünmelerine, problem çözme becerilerinin gelişimi sağlamak amacıyla yeni yöntemler geliştirilmelidir.

Soyut kavramların öğrenilmesi okulöncesi dönemde oldukça zordur. Bu dönemde öğrenmenin gerçekleşmesi ve kalıcı olabilmesi kavramların somutlaştırılmasına, çocukların bildiği kavramlar, nesneler ve olaylarla ilişki kurulmasına bağlıdır. Bu nedenle okulöncesi dönemde, özellikle de çok sayıda soyut kavram içeren fen eğitiminde, analojilerin kullanılmasının öğrenmeyi daha kolay ve anlamlı hale getirdiği açıktır. Bu yöntemin Okul öncesi eğitim programlarında daha fazla yer verilmesi aşikardır. Bu noktadan hareketle bu çalışma, Analoji yönteminin öneminin ve MEB 1994, 2002, 2006 ve 2013 Okul Öncesi Eğitim Programlarının analoji kavramına yer verilmesinin incelenmesini amacıyla yapılmıştır.

Yöntem: Analoji yönteminin ve MEB 1994, 2002, 2006 ve 2013 Okul Öncesi Eğitim Programlarının analoji kavramına yer verilmesinin incelenmesini amaçlayan betimsel nitelikli bu araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımıyla durum belirleme amacına yönelik olarak doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır.

Sonuç ve Öneriler: 1994, 2002 ve 2006 yılında yayımlanan Okul Öncesi Eğitimi Programlarında ve program eklerinde analoji yöntemi yer bulamamıştır. Yalnızca 2013 yılında yayımlanan Okul Öncesi Eğitimi Programında analoji yönteminden bahsedilmektedir. Fakat 2013 okul öncesi eğitimi programıyla yayımlanan etkinlik kitabında analojiyle yöntemiyle ilgili bir örneğe yer verilmemiştir.

Öğretmenlerin analoji gibi soyut kavramları somutlaştırarak fen kavramlarını daha kolay öğrenilmesini sağlayan öğretim yöntem ve tekniklerden haberdar edilmeleri çok önemlidir. Ülkemizde son yıllarda okulöncesi eğitime verilen önem sebebiyle, bu dönem öğretmenlerinin tüm gelişmelerden haberdar olmaları ülkemiz ve bu dönem çocukları açısından çok önemlidir. Bundan dolayı hazırlanan okul öncesi eğitimi programlarında ve program eklerinde analoji yönteminin yer olması önemlidir.


Conference registration is required in order to view papers.