The Academic Events Group, 5th Cyprus International Conference on Educational Research,

Font Size: 
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA YÖNETİM SORUNLARININ PERFORMANS ETKİSİNE GÖRE ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
serdal ışıktaş

Last modified: 2016-03-03

Abstract


Özet

KKTC’de yer alan bölgelerdeki okul öncesi eğitim kurumlarında yaşanan yönetim sorunlarına ilişkin durumlar öğretmen ve yöneticinin çalışmalarını etkilemiştir. Bu nedenle bu araştırmada KKTC’de yer alan okulöncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin görüşleri ele alınmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Tok (2002) “Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Yönetim Sorunları” ölçeği ile öğretmen ve yöneticilerin performansı üzerine ne kadar etkisi olduğunu ortaya çıkarmak adına kullanılmıştır. Araştırma tarama modeli esas alınarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Lefkoşa, Gazimağusa, İskele, Güzelyurt, Girne bölgelerinde yer alan okulöncesi öğretmen ve yöneticilerden oluşmuştur. Bu duruma ilişkin 235 okulöncesi öğretmeni; 78 yönetici araştırma evreninde araştırma katılmışlardır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde SPSS 17 paket programından yararlanılmıştır. Verilerle ilgili frekans, yüzde ve araitmatik ortalamalar kullanılmıştır. Araştırmada verilerin çözümünde demografik özelliği olan cinsiyet, kıdem, branş değişkenleri karşılaştırılmıştır. Dolayısıyla t-testi ve Anova (f) testi sonucununda anlamlı farklılıklar bulunmuştur.

 

Araştırmada öğretmenlerin sorunlara ilişkin tespitlerinde sınıfta yer alan öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle öğretim etkinliklerinde yaşadıkları zorluklar; yönetici açısındanda bütçe yetersizliği nedeniyle ihtiyaçlara cevap verebilecek öğretim etkinliklerinin yapılamayışı bu durumda çıkan sonuçlar olarak yer almaktadır.


Conference registration is required in order to view papers.