The Academic Events Group, 9th World Conference on Educational Sciences

Font Size: 
TÜRKİYE SOSYAL BİLGİLER VE FRANSA AHLAK VE VATANDAŞLIK EĞİTİMİ PROGRAMLARININ DEĞERLER EĞİTİMİ BOYUTUYLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ / COMPARISON ON TURKEY’S SOCIAL STUDIES AND FRANCE’S MORAL AND CITIZENSHIP EDUCATION CURRICULUMS WITHIN THE SCOPE O
Tugba KAFADAR, Cemil OZTURK, Ahmet KATILMIS

Last modified: 2016-10-04

Abstract


TÜRKİYE SOSYAL BİLGİLER VE FRANSA AHLAK VE VATANDAŞLIK EĞİTİMİ PROGRAMLARININ DEĞERLER EĞİTİMİ BOYUTUYLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

ÖZET

Dünyada toplumları ayakta tutan en önemli unsurlardan birisi değerlerdir. Değerler eğitimi son yıllarda önemli bir alan haline gelmiş ve bu derse eş değer olarak kabul edilen ahlak ve karakter eğitimi gibi isimlerle birçok ülkenin öğretim programlarında yer almaktadır. Bu ülkelerden olan Türkiye’de değerler eğitimi, sosyal bilgiler öğretim programında geniş kapsamlı olarak yer almaktadır. Aynı şekilde Fransa’da ise değerler eğitimine eş değer olarak kabul edilebilen ahlak eğitimi, ahlak ve vatandaşlık eğitimi adıyla ayrı bir öğretim programı olarak yer almaktadır. Türkiye ve Fransa dünyanın farklı yerlerinde yer alan birbirinden farklı kültürlere sahip dünyada temsil niteliğinde olan ülkelerdir. Bu araştırmada dünyada temsil niteliğinde olan her iki ülkenin öğretim programlarının değerler eğitimi boyutuyla incelenmesinin değerler eğitimi alanında karşılaştırmalı çalışmaların, alana önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Bu araştırmada Türkiye sosyal bilgiler ve Fransa ahlak ve vatandaşlık eğitimi programlarının değerler eğitimi açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır.

Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasına göre tasarlanmıştır. Araştırma verileri doküman incelemesi aracılığıyla elde edilmiş olup, araştırma kapsamında elde edilen veriler ise içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir.

Araştırma sonuçlarına göre her iki ülke programlarında birçok benzer değerin öğrencilere kazandırılması gerektiği yer alırken, öğrencilere değerleri kazandırılırken tercih edilen yaklaşımlarda da her iki ülke arasında benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır. Tespit edilen bu farklı ve benzer durumlar çalışmada detaylandırılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, vatandaşlık eğitimi, ahlâk eğitimi, Türkiye, Fransa, sosyal bilgiler.

 

COMPARISON ON TURKEY’S SOCIAL STUDIES AND FRANCE’S MORAL AND CITIZENSHIP EDUCATION CURRICULUMS WITHIN THE SCOPE OF VALUES EDUCATION

ABSTRACT

One of the most important elements that keeps world societies alive is values. Values education has become an important field in recent years and it is in the curriculum of many countries by various names, such as moral and character education which is considered equivalent to this course. In Turkey, one of those countries, values education takes place broadly in social studies education curriculum. Likewise, in France, it takes place as a separate curriculum by the name of moral education or moral and citizenship education, which can be considered equivalent to values education. Turkey and France are representative countries, which are located different places of the world and which have different cultures from each other. In this study, it is anticipated that the examination on curriculums of both representative countries of the world within the scope of values education and comparative studies in the field of values education would significantly contribute to this field.

The purpose of this study is to conduct a comparative study on curriculums of Turkey’s social studies and France’s moral and citizenship education within in terms of values education.

The research has been designed according to case study which is one of the qualitative research designs. Research data have been obtained by means of document review, and the data obtained within the scope of the research have been analyzed with the content analysis method.

According to the research results, playing a part to gain some similar values in both country programme, bringing students in values in both between countries similarities and discrepancies in favorite approaches are discovered. These similar and different circumstances are detailed in this working.

Keywords: Values education, citizenship education, moral education, Turkey, France, social studies,

 




Conference registration is required in order to view papers.